50 Gk Questions with answer on Social reformers of india



  1. Who is known as the “Father of the Nation”?
    Answer: Mahatma Gandhi

  2. Who founded the Arya Samaj?
    Answer: Swami Dayananda Saraswati

  3. Who is known as the “Maker of Modern India”?
    Answer: Raja Ram Mohan Roy

  4. Who was the founder of the Theosophical Society in India?
    Answer: Annie Besant

  5. Who was the founder of the Ramakrishna Mission?
    Answer: Swami Vivekananda

  6. Who is known as the “Iron Man of India”?
    Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

  7. Who founded the Self-Respect Movement in Tamil Nadu?
    Answer: E.V. Ramasamy (Periyar)

  8. Who is known as the “Lady with the Lamp”?
    Answer: Florence Nightingale

  9. Who was the founder of the Satya Shodhak Samaj?
    Answer: Jyotirao Phule

  10. Who is known as the “Saint of Sabarmati”?
    Answer: Mahatma Gandhi

  11. Who founded the Indian National Congress?
    Answer: A.O. Hume

  12. Who was the founder of the Brahmo Samaj?
    Answer: Raja Ram Mohan Roy

  13. Who is known as the “Nightingle of India”?
    Answer: Sarojini Naidu

  14. Who was the founder of the Harijan Sevak Sangh?
    Answer: Mahatma Gandhi

  15. Who is known as the “Lady of the Freedom Movement”?
    Answer: Aruna Asaf Ali

  16. Who founded the Servants of India Society?
    Answer: Gopal Krishna Gokhale

  17. Who is known as the “Grand Old Man of India”?
    Answer: Dadabhai Naoroji

  18. Who was the founder of the Swatantra Party?
    Answer: C. Rajagopalachari

  19. Who is known as the “Saint of the Gutters”?
    Answer: Mother Teresa

  20. Who founded the Indian Social Conference?
    Answer: M.G. Ranade

  21. Who is known as the “Bard of Bengal”?
    Answer: Rabindranath Tagore

  22. Who founded the All India Harijan Sangh?
    Answer: Mahatma Gandhi

  23. Who is known as the “Father of Indian Renaissance”?
    Answer: Raja Ram Mohan Roy

  24. Who founded the All India Women’s Conference?
    Answer: Margaret Cousins

  25. Who is known as the “Lion of Punjab”?
    Answer: Lala Lajpat Rai

  26. Who founded the Indian Reform Association?
    Answer: Keshab Chandra Sen

  27. Who is known as the “First Lady of Indian Cinema”?
    Answer: Devika Rani

  28. Who founded the Banaras Hindu University?
    Answer: Madan Mohan Malaviya

  29. Who is known as the “Birdman of India”?
    Answer: Salim Ali

  30. Who founded the Ramakrishna Mission Home of Service?
    Answer: Swami Vivekananda

  31. Who is known as the “Nightingale of India”?
    Answer: Lata Mangeshkar

  32. Who founded the Aligarh Muslim University?
    Answer: Sir Syed Ahmad Khan

  33. Who is known as the “Great Communicator”?
    Answer: Jawaharlal Nehru

  34. Who founded the National Movement for Social Justice?
    Answer: K.R. Narayanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page